image/svg+xml

De sloop van de Sint-Michaëlskerk

Verhaal

De sloop van de Sint-Michaëlskerk

Plaatje bij verhaal: 4._sloop_st._michaelskerkhenneke_051.jpg

De sloop van de Sint-MichaëlsKerk

 

“Het is erg zonde dat de kerk is gesloopt.” Zei Jannet, vrijwilligster bij De Grote St. Michaelskerk. “Vroeger waren er nog geen regels voor het slopen van monumenten. Nu is dat gelukkig wel zo.”

In 1965 besloot het kerkbestuur de Sint-Michaëlskerk te slopen. Een kerk met dezelfde naam, De Grote St. Michaelskerk, bleef wel ongedeerd. Dit was een Protestantse kerk is, terwijl de Sint Michaels kerk een Rooms-Katholieke kerk was. Hierdoor konden de twee kerken dezelfde naam hebben. De kerk stond waar de Hudson Bay nu staat, aan de Nieuwstraat 51.

Twee kerken leek de gemeente te veel. Ook verhuisden veel mensen naar nieuwere wijken, zoals de Aa-landen en Holtenbroek. Dit kwam omdat veel winkeliers meer ruimte wouden en dit kon uiteraard prima in de nieuwe wijken. Dus, na het slopen van de kerk kwam er meer winkelruimte. Bij de sloop was er niet al te veel protest, na verbazing van de gemeente. Alleen de trouwe bezoekers van de kerk hebben een protest gehouden, maar dit was niet genoeg om de sloop te voorkomen.

Een soort gelijke kerk is wel, zoals genoemd, ‘herbouwd.’ Een kerk met dezelfde naam, de Sint-Michaëlskerk, verscheen in Dieze aan de Bisschop Willebrandlaan, ingewijd door kardinaal Alferink. Deze kerk is inmiddels leeggeruimd, en wordt omgebouwd tot een appartementencomplex. Al hoewel er vroeger plaats werd gemaakt voor een winkelcentrum, ook al was er nog wel genoeg geloof, is de reden nu veranderd. Er moet nu meer woonruimte komen, en door de vermindering van het geloof was er niet meer genoeg aandacht voor de kerk. Hierdoor wordt hij gerenoveerd tot een appartementencomplex.

Foto: Fotocollectie Dolf Henneke, HCO

Auteur:Sanne Wijtzes
Trefwoorden:Dolf Henneke, Mediaredactie, Kerk, Christendom, Christelijk, Zwolle, Hudson Bay, Sint Michaelskerk
Periode:1965-2/2018
Locatie:Overijssel

Reacties

In 1965 was ik 13, tikje christelijk-protestant, mijn moeder liep eens met mij de Sint-Michaëlskerk binnen. Het was pasen en er hingen overal paarse banieren, het weer werkte niet mee, de sfeer daarbinnen vond ik naargeestig, dat herinner ik me nog goed. Maar het gebouw en de toren markeerden de stad, ik vond het heel erg dat dat ''landmark'' er na ''65 niet meer was.
Algemeen door anoniem op 21 Jun 2018 om 23:19:58

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.